sokak köftesi tarifi

 

Sokak köftesi tarifimiz, birebir gözleme ve bilgiye dayalı hazırlanmıştır. Eskilerde sokak başlarında arabalı seyyar köfteciler vardı. Arabası olmayan seyyar köfteciler, pazarların uygun yerlerini tutar ve kömürlü mangalları üzerinde köftelerini pişirir, pazarcı esnafını ekmek arası köfte ile doyururlardı. Bu köfteciler arasında, ünlü köfteci ve ciğerci olan biri tanıdığım olduğu için; köfte yapma pişirme, ciğer hazırlama ve kavurma konusunda fazlasıyle bilgiye sahibim. Bizim köfteci, gideceği pazarın satış durumuna göre 5 ila 8 kilo arasında baş eti ve bayat ekmeği ciğercide çektirir ve köfteyi öyle hazırlardı. Ev şartlarına tarifim uygundur. Deneyecek olanlara afiyet olsun.


Sokak köftesi malzemesi:

  • bir kilo kelle eti kıyması
  • iki iri boy kuru soğan
  • beş dilim bayat ekmek
  • bir tatlı kaşığı karabiber
  • bir tatlı kaşığı pul biber
  • bir çorba kaşığı kimyon
  • bir çorba kaşığı tuz


Sokak köftesi yapımı:

  1. soğanı incecik küp küp doğrayın,
  2. ekmeği bol su içinde ıslatın ve avcunuzla sıkın
  3. bir kabın içine,  kelle kıymasını, sıkılmış bayat ekmeği, soğanı
  4. karabiberi, kimyonu, pul biberi ve tuzu koyun
  5. ve özleşinceye kadar yoğurun
  6. köftenin tuzunu ayarlayın ve harcı top yapın
  7. zamanınız varsa, dolapta en az iki saat bekletin
  8. süre sonunda harcı dolaptan çıkarın
  9. köfte harcından avuç içine sığacak miktarda parçalar koparın
  10. ve yassı yassı köfteler yapın, bir tabağa dizin
  11. hazırladığınız köfteleri kızgın ızgara üzerinde döndürerek pişirin.

Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

düdüklüde kelle nasıl pişirilir

dana dili nasıl pişirilir

evde fırında kelle pişirme

dana yanağı nedir