düdüklüde kelle nasıl pişirilir


  • Düdüklüde kelle nasıl pişirilir: Düdüklü tencerede küçük baş hayvanların kellesi, tertemiz yıkandıktan sonra, tencerede bir iki taşım kaynatılıp kefi (yani, üzerine biriken köpüğü) alındıktan sonra düdüklü tencerede pişirilir. Bu işleme kellenin ön haşlanması diyoruz. Kelle ön haşlama yapılırsa; kellenin üzerideki kan vesaire, haşlama suyu ile karışır gider. Bu haşlama suyu kullanılmaz, dökülür. Düdüklü tencerede kelleyi ön haşlama yaptıktan sonra pişirince tertemiz haşlama suyu olur. Kelle düdüklüde pişirildiği vakit, haşlama suyu dökülmez, kendi suyu ile kelle çorbası yapılır.

  • Düdüklü tencerede kelle pişirmek için, tencerede en fazla 5 dakika haşlanmış kelle, düdüklünün içine konur. Üzerini bir iki parmak örtecek kadar soğuk su konur ve istenirse bir çorba kaşığı tuz konur. Ardından, düdüklü kapatılarak pişirme işlemine başlanır. Herkesin farklı düdüklü tenceresi var. Kullanması farklı, bu nedenle düdüklüye ait fazla bilgi veremiyoruz. Sizin yapacağınız, düdüklüde kelleyi pişirirken, düdüklünüzün koyun ve kuzu eti pişirme süresine bakacaksınız. Kuzu kellesi çoğu düdüklüde 30 dakikada, koyun veya koç kellesi (iriliğine göre) 35-40 dakikada pişiyor.

  • Hayatınızda ilk defa, düdüklü tencerede kelle pişiriyorsanız; üstte ki yazılanlara uyun ve kelleyi düdüklünüzün içine koyun. Düdüklünüz nasıl açılır, nasıl kapanır, düdüğü ötüğü vakit ne yapmak gerekir bunları biliyor olmanız lazım. İşin bu tarafı sizi ilgilendirir. Düdüklüye kelleyi koydunuz, suyunu verdiniz, kapağını kapattınız diyelim. Düdüklüyü yarım saat ocağın üzerinde kelleyi pişirmeye bırakın ve yarım saatın sonunda düdüklüyü açın. Bir kürdan veya bıçak ucuyla, dilin şişman yerine batırın. Batırdığınız şey, kolay girip çıkıyorsa kelle pişmiş demektir. Değilse, bir 5 dakika daha pişirin emi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

dana dili nasıl pişirilir

evde fırında kelle pişirme

dana yanağı nedir