beyin kavurması


3 dakikada evde tereyağlı beyin kavurması nasıl yapılır? Beyinle yapılan yemekler arasında, tereyağlı beyin kavurması on numaradır. Dana beyni haşlandıktan sonra, orta irilikte kuşbaşı doğranır ve tereyağı ile yüksek ateşte kavrulur. Tereyağı yerine sadeyağ ile kavrulan beyin üzerinde karamelize olmuş tereyağı tortuları görülmez. Resimdeki beyin üzerinde gördüğünüz karamelize olmuş tereyağıdır. Bu haliyle beyin kavurmasının daha da lezzeti olduğunu söyleyebilirim. Önemli olan, beyin kavrulurken tereyağı ile zeytinyağını birlikte kullanmaktır.
100 gr. Haşlanmış beyin için 15 gr. tereyağı veya sadeyağ yeterlidir.

Sadeyağ nedir? Yoğurdu alınmış tereyağdır. Tereyağı eritilir, köpüğü uçurulur. Dibe çöken tortu (yoğurt) bırakılır ve üzerindeki sadeyağ toplanır.

Dana beyni kavurması malzemesi:
  • 200 gr. haşlanmış dana beyni
  • 20 gr. tereyağı (erimiş iki kaşık)
  • 10 gr. zeytinyağı (bir kaşık)
  • karabiber
  • pul biber
  • kekik
  • tuz

Dana beyni kavurması yapımı:
  • tereyağı, zeytinyağı tavaya konur ve ısıtılır
  • üzerine kuşbaşı beyin ilave edilir, karıştırılır
  • ocak ateşi tamamen yükseltilir
  • beyin köpürmeye başlayınca saate bakılır
  • tava sallanarak beyin 3 dakika kavrulur.
  • süre bitiminde ocaktan alınır
  • arzu edildiği kadar baharat ve tuz ekilir
  • tava güzelce karıştırılır ve sofraya konur.
Afiyet olsun.