baş eti nasıl pişirilir


Baş eti nasıl pişirilir ya da baş eti nasıl tüketilir? Adı üzerinde baş eti, büyükbaş hayvanların kellesinden çıkarılan ettir. Baş eti sert, sulu ve lifli olduğundan yemek yapımında fazla tercih edilmez. Baş etinin diğer adı ise, dana yanağıdır. Baş eti (hayvanı kendiniz kesmemişseniz) sakatatcılarda kilo ile satılır. Baş etini parça et veya baş eti kıyması olarak sakatatçılardan alabilirsiniz. Parça aldığınız baş etini fırında 4 saat pişirerek, adına dana yanağı denilen yemeğini yaparsınız. Bu yemek lüks lokantaların menüsünde pahalı yemek çeşitidir.

Baş etini tencere veya düdüklü tencerede haşlar yersiniz. İsterseniz haşladığınız baş eti ve suyu ile enfes çorbasını yapar (sarımsaklı, sirkeli sos ile) içersiniz. Ya da, haşladığınız baş etinin suyu ile bulgur pilavı yapar, etiyle birlikte yersiniz. Baş etini kıyma çektirir köftesini yaparsanız, on numara ızgara köfte yapmış olursunuz. Baş eti sulu olduğundan, köftesi de sulu pişer tadına doyamazsınız. Yaptığınız baş eti köftesini bir de kömürlü mangalda pişirirseniz, bir mahalle başınıza toplaşır ona göre önleminizi alın derim.