bağırsak kavurması


Küçükbaş hayvanların (kuzu, koyun, koç gibi) bağırsakları çok iyi temizlendikten sonra, çeşitli yemek yapımında kullanılır. Bağırsağın en fazla yapılan yemeği, bağırsak kavurmasıdır. Şehirlerde bu yemeğin adına kokoreç denir. Köylerde kurban bayramında kurban edilen veya bir nedenle kesilen (koyun, koç gibi) küçükbaş hayvanın bağırsakları, pişirme sacı üzerinde közlenir. Közlenecek bağırsak güzelce yıkanır, küçük parçalara bölünür ve tuzlanır. Kızgın tandır sacı üzerinde pişirilir ve yenir. Bu şekilde pişirilen bağırsak közlemesinin tadına doyum olmaz.

Şehirlerde bu işi kokoreç işi ile ilgilenen ticari firmalar yapıyor ve sakatatçı esnafı aracılığı ile hazırladıkları kokoreçleri piyasaya sürüyor. Seyyar kokoreçciler ve sadece işi kokereç pişirip satmak olan kokoreç dükkanları var. İnsanlar evlerinde kokoreç yapıp yemek isterlerse, sakatatçılarda pişmeye hazır kokoreç kilo ile satılır. Kokoreç, şiş üzerine sarılmış kuzu bağırsağıdır. Kokoreç, mangal üzerinde veya ızgara aletleri üzerinde pişirilir. Tencere, tava veya pişirme sacı üzerinde ise, kendi yağı ile kavrulur. Resimdeki kuzu bağırsağının, doğranarak pişirme sacı üzerinde kavrulmasını görüyorsunuz.

Bağırsak kendi yağı ile kavrulurken, kavrulduğunu size söyler. Bağırsak suyunu salıp, kendi yağı ile kavrulmaya başladıktan bir süre sonra; pıt pıt sesleri çıkmaya başladığında, size kavrulduğunu hatırlatır. İşte o vakit, üzerine doğradığınız yeşil biber ve domates ilave edersiniz. Domates suyunu çektiğinde kekik, pul biber ve tuz ilave eder, karıştırdıktan sonra oturur yersiniz. Bu bağırsağın biberli domatesli kavrulmuş hali. İlla, bağırsağı bu şekilde yemeniz gerekmez. Üzerine biber, domates katmadan da, bağırsağı sevdiğiniz baharat ve tuz ilavesiyle tatlandırır, oturur yersiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

düdüklüde kelle nasıl pişirilir

dana dili nasıl pişirilir

evde fırında kelle pişirme

dana yanağı nedir