kelle haşlama
- Evde kelle haşlama, ocak üzerinde tencerede ve düdüklü tencerede yapılır. Sakatatçılardan satın alınan, derisi yüzülmüş, burun ucu kesilmiş ve beyin üzeri yarılmış kuzu kellesi evde yıkanıp süzüldükten sonra haşlanır. Kelle haşlamanın en kolay yolu, düdüklü tencerede haşlamaktır. İyi bir düdüklü tencereye sahipseniz, kellenin iriliğine göre 30 ila 40 dakika arasında kelleyi haşlarsınız.
- Tencerede kelle haşlanır, fakat 1.5 saat gibi bir süre alır. Tencerede kelle haşlama olsun, düdüklü tencerede haşlama olsun yapılacak işlem aynı. Kelle yıkandıktan sonra tencere veya düdüklü tencere içine konur. Üzerini kapatacak miktarda su, bir tatlı kaşığı dolusu tuz konur ve kelle haşlanır. Haşlanmış kelle istenirse kızartmak için fırına sürülür veya doğrudan yenir. Ya da, istenirse çorbası yapılır.