ciğer nasıl terbiye edilir


Ciğer nasıl terbiye edilir veya ciğer nasıl marine edilir. Kuşbaşı doğranmış ciğer kavurması ya da yaprak olarak doğranmış ciğer kızartması yapamak için, ciğer terbiye edilir. Terbiye etmek veya marine etmek deyimi, her çeşit eti pişirmezden evvel belirli malzemeler içerisinde bekletmek demektir. Eti terbiye etmekteki amaç, etin yumuşatılmasıdır. Terbiye edilmiş et olsun, ciğer olsun pişirildikten sonra yumuşacık olur. Etin terbiyesinde kulanılan iki ana malzemeden biri, zeytinyağı ve süttür. Bu malzemelerin dışında terbiye malzemesi olarak, kişinin veya ailenin damak alışkanlığına uygun olarak çeşitli baharatlar kullanılır.

Sütle ciğer terbiyesi nasıl yapılır? Ciğer terbiyesinde daha çok dana ciğeri kullanılır ve sütle terbiye edilir. Terbiye edilecek ciğerin zarı soyulur ve yapılacak yemeğin çeşitine göre, ciğer kuşbaşı, jülyen veya yaprak yaprak doğranır. Doğranmış ciger bir kaba alınır ve üzerini kapatacak miktarda soğuk süt konularak süte yatırılır. Ardından, kabın üzeri kapatılır ve buzdolabında 24 saat bekletilir. Süresi sonunda ciğer süzülür ve ne yapılacaksa, istenilen şekilde kullanılır. Edirne yaprak ciğer yapımında, ciğer terbiye edilirken, sütün içerisine eser miktarda karbonat ilave edilir. Süt derken; süt çiğ olmayacak, süt pişirilmiş ve soğutulmuş olacak.