dalak nasıl pişirilir



  • Dalak nasıl pişirilir, en fazla tüketilen dalak çeşiti dana dalağıdır. Sakatat çeşitleri arasında olan dalak, aynen hayvanların ciğeri gibi pişirilir. Yani, dalak ızgarası, dalak kavurması, dalak közlemesi, fırında dalak, tavada dalak kızartması, dalaklı pilav ve dalak kebabı olarak yemekleri yapılır ve tüketilir.

  • Dana dalağını koruyan dış zarı, ciğere göre bayağı kalındır elle soyulmaz. Dalak zarını temizlemek için keskin bir bıçak kullanılır. Sakatatçılardan dalak alındığında, zarını çıkarıp size sunarlar. Zarı çıkartılmış dalak, ızgara üzerinde, pişirme sacında, her çeşit mangal üzerinde ve tava içerisinde tuz ekilerek pişirilir.

  • Dalağın tava'da veya kızgın yağ içerisinde kızartması ve kavurması yapılır. Dalağın bu yemeklerinin yapımında buğday un'u kullanılır. Dalak kızartması veya dalak kavurması yapılmak istenirse; dalak jülyen, kuşbaşı  veya iri parçalar halinde doğaranarak kızartılır veya kavrulur. Dalağın kendine göre tadı ve lezzeti sevenlerini çeker.