dana yanağı nedir


Dana yanağı nedir, dana yanağı hayvanın neresidir, dana yanağı ne demektir, dana yanağı tarifi, dana yanak eti nasıl pişirilir, dana yanağı nerde bulunur? Ey ahali, duyduk duymadık demeyin; bu yazımı okuyanlar okumuyanalara iletsin ki, dana yanağının ne olduğunu sevgili halkım öğrensin. Aslında bu yazımı dana kelle eti haşlama veya dana kelle eti nasıl haşlanır diye yazacaktım. İnternette gezinirken dana yanağı yemek tariflerine denk geldim. Farkettim ki; dana yanağı yemeği yapanların hiç biri, dana yanağının ne olduğunu yazmıyor veya yazamıyor. Çünkü yazamazlar, dana yanağının dana kelle eti olduğunu yazmak cesaret ister. Kelle eti denir mi? yahu.

Dana yanağı pahalı yemek, yiyenlerin çoğu yediği etin kelle eti olduğunu bilmez. Halkımız dana yanağına baş eti veya kelle eti der, ciğercilerde (sakatatcılarda) kilo kilo satılır. Dana yanağı, yani dana kelle eti sert ettir ve geç pişer. Fırında ve tencerede pişirilerek çok nefis yemeği yapılır. Hele de, sade veya terbiyeli hazırlanan çorbasına doyum olmaz. Halkımız kurban kestiğinde kelleyi yüzer ve kellenin yanak etlerini çıkarır. Ardından bol su içinde haşlar ha haşlar. Haşladığı kelle etini ya doğrudan yer, ya da sarımsaklı çorbasını yapar, içer. Ben her çeşit yemeğini severim. Özellikle haşladığım etin suyu ile pilav yapar, etle birlikte yerim.