dana ayağı haşlama
Dana ayağı veya diğer adıyla dana paçası haşlaması nasıl yapılır? Bilirsiniz, dana ayağı çok büyüktür. Tek dana ayağını düdüklü ya da tencereye koyup haşlamak evlerimizde mümkün değildir. Bu nedenle dana ayağını paraçalara bölerek haşlarız. Dana ayağı bıçak kullanılarak eklem yerlerinden altı parçaya rahatlıkla bölünebilir. Tencerenizin büyüklüğüne göre, dana ayağını parçaladıktan sonra hepsini bir tencerede haşlayabileceğiniz gibi, istediğiniz kadarını da haşlayabilirsiniz. Haşlamadığınız kalan parçaları derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Dana ayağı zaman bakımından en kolay, düdüklü tencerede haşlanır. Düdüklüye bölünmüş dana ayağı parçaları ve üzerini örtecek miktarda su konur, bir taşım kaynatılır ve ocaktan alınır. Düdüklüde bulunan su dökülür, parçalar yıkanır ve süzülür. Süzülmüş parçalar düdüklüye tekrar konur. Üzerini dört beş parmak kapatacak miktarda su, bir baş soğan, üç dört diş sarımsak, yarım kesilmiş limon, bir çorba kaşığı tuz konur ve düdüklüde 1.5 saat haşlanır. Süre bitiminde soğan, sarımsak ve limon çıkarılır atılır. Dana ayağı süzülür, eti ve suyu istenilen şekilde kullanılır.