beyin salatası


Beyin salatası, büyükbaş veya küçükbaş hayvanların haşlanmış beyniyle yapılır. Beyin salatası yaparken, beyin doğrudan haşlanır veya haşlanmış kelle içerisinde bulunan beyin kullanılır. Küçükbaş hayvanlardan kuzu, koyun, keçi ve koç kellesi haşlanır, soğutulur ve beyni ayrılarak salatası yapılır. Büyükbaş hayvanların kellesi (iriliğinden dolayı) doğrudan haşlanamayacağı için, kelle içerisinden beyin çıkartılır ve ayrıca haşlanır. Burayı tıklayarak dana beyni nasıl haşlanır tarifime bakabilirsiniz.

Beyin salatası nasıl yapılır? Haşlanmış beyin soğutulduktan sonra, arzu edilen irilikte doğranır ve bir tabak içerisine alınır. Üzerine karabiber, pul biber, kuru kekik, ince doğranmış maydanoz ve tuz serpilir. Ardından zeytinyağı gezdirilir ve limon suyu sıkılır. Hazırlanan beyin salatası söğüş doğaranmış soğan, biber, domates eşliğinde servis edilir. Beyin salatasını çeşnilendirmek tamamen damak tadı ile ilgilidir. Beyin salatasını tatlandırmak için istediğiniz baharatı kullanabilirsiniz.