evde fırında kelle pişirme


Evde küçükbaş (kuzu, koyun, keçi, koç gibi) hayvanların kellesi iki şekilde pişirilir. Kelle tencerede veya düdüklü tencerede haşlanır. Ya da, kelle evdeki fırında kellecilerin yaptığı gibi kızartılır. Anlatmak istediğim konu, kellenin evdeki fırında nasıl kızartılacağı ile ilgilidir. Anlattıklarıma uyarsanız, fırınınızda kızartacağınız kelleden hem siz, hemde kelleyi yiyenler her daim söz edeceklerdir. Bu tarif, evde kelle kızartmanın en doğru tarifidir.

Kelleyi güzelce temizleyin, yıkayın ve süzün. Bir tencereye kelleyi koyun, üzerini kapatacak kadar su ile doldurun. Tencerenin içerisine bir çorba kaşığı silme doldurulmuş tuz koyun ve karıştırın. Tencere kaynamaya başlayınca ateşi iyice kısın. Tencerede biriken köpükleri alın ve beş dakika kelleyi haşlayın. Ardından, tenceredeki suyu boşaltın, atın. Bu su kullanılmayacak.

Bir fırın tepsisinin içine kelleyi bir yüzünün üzerine yatırın ve kellenin yarısını kapatacak miktarda sıcak su koyun. Tepsiyi alüminyum folyo ile kapatın ve önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürün. Fırında kelleyi bir saat pişirin. Bir saatın sonunda tepsiyi dışarı alın, kelleyi diğer yüzü üzerine yatırın ve folyoyu yine kapatın. Bir saatta bu şekilde pişirin. Bir saatin bitiminde kelenin üzerini açın, yani folyoyu kaldırın ve çöpe atın.

Tepsideki kelleyi çenelerinin üzerine oturtun. Tepside bulunan su, bir su bardağından az ise; bir su bardağı sıcak su ilave edin ve tepsiyi fırına sürün. Bir yarım saatta kellenin kızarmasını bekleyin ve fırından alın. Kızartığınız kelleyi soğuyunca söğüş yapın; tuz, kekik ekin ve taze pide ya da ekmekle yiyin. Unutmayın, tepsinin içinde kelle kızarana kadar su bulunacak. Yoksa kelle kurur, bu ayrıntıya dikkat edin. Kelle kızarana kadar 1.6 litre, yani 8 su bardağı suya ihtiyaç duyar.

Bu blogdaki popüler yayınlar

düdüklüde kelle nasıl pişirilir

dana dili nasıl pişirilir

dana yanağı nedir