dana pöç çorbası


Pöç, pöçük adı büyükbaş hayvanların kuruğuna verilen isimdir. Daha başka tanımlarını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Dana pöç, yani dana kuyruğu yüzülür ve boğum yerlerinden parçalara ayrılır. Parçalar haşlanır ve çıkan haşlama suyu çeşitli yemeklerin yapımında kullanılır. Haşlanmış dana pöçünden elde edilen pöç suyu'nun lezzetti diğer kemik suyu, et suyu, ilik suyu gibi suları sollar geçer. Pöç suyunun nasıl bir lezzete sahip olduğunu anlamak için tatmak gerek.

Dana pöç çorbası, pöç eti ve pöç suyu ile yapılır. Dana pöçü eti kemiğinden ayrılacak şekilde haşlanır. Çıkan su ve et çorba yapımında kullanılır. Et küçük parçalara bölünür ve pöç suyu ile karıştırılır, ocakta bir taşım kaynatılır. Elde edilen pöç çorbası pul biber ve sarımsaklı sirke ile servis edilir. Pöç çorbası sade ve terbiyeli olarak yapılır. Terbiyeli pöç çorbası yapmak için, yumurta sarısi ile un çırpılır, çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika kaynatılır ve ocaktan alınır.  1-1.5 litre pöç suyu için 300 gram, haşlanmış pöç eti, pöç çorbası için yeterlidir.