dana beyni haşlama


Keçi, kuzu, koyun ve koç gibi küçükbaş hayvanların beyni kelleyi pişirirken haşlanmış olur. Fakat, dana beyni gibi büyükbaş hayvanların beyni yemek yapımında kullanmak için ayrıca haşlanır. Dana beyni haşlanmazdan önce, beynin üzeride bulunan zarı çıkartılır. Dana beyin zarı çıkarmak çok kolay. Beyin sol avuç içine alınır ve tazyiksiz akan çeşme suyu altına tutulur. Sağ el parmaklarıyle zar, tek tek çimdiklenerek soyulur. Bu şekilde beyin zarı temizlenmiş olur.

Zarı temizlenmiş bir tane dana beyni nasıl haşlanır: Tencereye 1 veya 1.5 litre soğuk su, bir çorba kaşığı üzüm sirkesi, yarım çorba kaşığı tuz konur karıştırılır. Peşinden zarı soyulmuş dana beyni tencereye ilave edilir. Ocak yakılır, tencere kaynamaya başladığında kapak kapatılır ve ocak iyice kısılır. Tencerede beyin 10 dakika süre ile haşlanır. On dakikanın bitiminde ocak söndürülür. Beyin tencerede kendi suyu içinde soğutulur veya tencereden alınır, buzlu su içinde soğutulduktan sonra yenir.