dalak zarı nasıl soyulur


Dalak pişirmek için dalağın zarı soyulur. Bu soyulma işlemi dalağın bir ucundan tutup soyma işlemi değildir, bu yapılamaz. Özellikle büyükbaş hayvan dalağı hem büyük olur, hemde üzerideki zar kalın olur. Dalak zarını çıkarmak, keskin bir bıçak kullanarak yapılır. Dalak uzunlamasına değil, enine birkaç parçaya bölünür. Bölünecek parçaların iriliği, kullanacağınız bıçağın kesme boyundan küçük olmalıdır.

Dalağı parçalara böldükten sonra, parçanın ince kenarını sol elinizle tutun ve üzerine bıçakla bir çizik atın. Bıçağın ucuyla dalağı altta kalan zarın üzerinden (ileriye doğru) kazımaya başlayın. Ta ki, dalağın tamamını zardan temizleyene kadar bu işleme devam edin. Dalak zarı işte bu şekilde soyulur. Bu zar soyma işleminde önemli olan, bıçağın yeni bilenmiş ve çok keskin olması gerekir. Keskin bir bıçakla dalak zarı çabuk çıkarılır.