söğüş kelle


  • Kuzu kelle düdüklüde veya tencerede haşlanır, ya da kelle fırında kızartılır. İlla, kellenin kuzu kellesi olması gerekmez; koyun kellesi, keçi kellesi, koç kellesi de olabilir. Kelle söğüş nasıl yapılır: Pişirilen kelle, elle tutulacak (yani, soğuduğunda) duruma geldiğinde, alt çenesi üst çenesinden çekilerek ayrılır. Alt çene kemiği üzerindeki etler ayıklanır ve bir tabağa alınır. Yine, alt çene içerisindeki dil çıkartılır ve üzerindeki beyaz kabuk elle soyulur. Yutak kısmındaki etler ayıklanır, yanak kısmındaki beyazlıklar çıkartılır ve atılır.

  • Ardından baş bölgesinde bulunan etler ayıklanır ve iki göz yuvasından çıkartılır. Gözün beyazı üzerindeki siyah kısım, çıkarılır ve atılır. Ayıklanan etler ve iki göz diğer kelle etlerinin yanına konur. Kafatasının içerisindeki beyin, kafatası elle ayrılarak içindeki beyin çıkartılır ve tabağa konur. Ayıklanmış etler, gözün beyaz kısımları, dil ve beyin uygun irilikte dilimlenir, servis tabağına konur. Yanında tuz, kekik, pul biber gibi baharatlar ve çeşitli sebzelerle servis edilir.