paça çorbası


  • Paça çorbası, elinizde bulunan veya sakatatçıdan satın aldığınız herhangi bir hayvanın paçasından yapılır. Paça'nın kendine has, yoğun kokusunu en aza indirmek için, paça haşlama suyuna paçanın sayısına göre soyulmuş bir soğan, bir iki diş sarımsak ve bir parçada kabuklu limon ilave edilir ve paça o şekilde haşlanır. Temizlenmiş, paçalar tencerede veya düdüklü tencerede eti kemiğinden ayrılacak şekilde haşlanır. Haşlanan paçaların kaynarken ayrılmış kemikleri çıkarılır, atılır. Kalan paçalar, paçanın kendi haşlama suyu ile paça çorbası yapılır. Düdüklüde paça sığır eti pişme süresi kadar bir zamanda pişer. Bu süre düdüklüden düdüklüye fark etsede, paçaların iriliği ve sayısına göre 30 ila 45 dakika arasındadır.

  • Paça çorbasının yapılışı: Paçalar eti kemiği birbirinden ayrılacak şekilde haşlanır. İçine konulmuş soğan, limon, sarımsak çıkarıp atılır. Kalan paçanın üzerine yağ içerisinde hafif pul biber veya kırmızı toz biber kavrulur gezdirilir. Paça çorbasının tuzu ayarlanır, sarımsaklı sirke hazırlanır ve paça bu şekilde sade paça çorbası olarak servis edilir. Buraya kadar anlattıklarım sade paça çorbası tarifidir. Paça çorbasının içerisine un, yumurta sarısı ve çok az su ile hazırlanan terbiye yapılıp karştırıldıktan sonra, paça bir taşım kaynatılır. Peşinden yağ içinde kavrulmuş pul veya toz biber gezdirilir ise, bu çorbanın ismi terbiyeli paça çorbası olur. Tercih sizin, paça çorbanızı ister sade yapın, isterseniz terbiyeli yaptığınız çorbayı afiyetle için, içirin.