dalak kızartması dalak tava



  • Dalak kızartması dalak tava, dalağın yağ içinde kızartılmasının farklı isimlerle söylenmesidir. Yani, dalağın kızartmaya uygun doğranmış parçalar halinde, kızgın yağ içerisinde kızartılmasıdır. Dalak kızartması veya dalak tava, aynen dalak ızgara yapılışında olduğu gibi, pişirilmesi için, dalak dış zarı bıçakla soyulur ve uygun irilikte parçalara bölünür. Dalak kızartması, fazla kızgın olmayan yağ içerisinde tuz ekilip una bulanarak kızartılır. İstenirse pul biber serpilebilir.

  • Dalak nasıl kızartılır: Temizlenmiş ve isteğe göre doğranmış dalak üzerine tuz serpilir ve her iki yüzeyi unlanarak, tavada kızgın kızartma yağı içinde (arkalı, önlü) kızartlır. Kızartma yağının çok kızgın olması, dalağı yakacağından yağ ısısını kontrol etmek gerekir ve tavaya dalak parçaları tek tek aralıklı zaman dilimi içinde konulmalıdır. Fazla kızartma yağı kullaılmasına gerek yoktur, tavanın tabanını örtecek miktarda yağ, dalak kızartmasına yetecektir.