dalak kavurma


dalak kavurma 
  • Ciğer ve dalak kavurması aynı şekilde yapılır. Dana ciğeri ve dana dalağı en fazla tüketilen sakatat çeşitidir. Ciğer kavurması, dalak kavurması kızgın yağ içinde tavada veya tencerede yapılır. Dalak kavurması yapmak için, dalak ciğerciden alınırken zarı çıkartılmış olarak alınır. Ya da, işin meraklısı iseniz; dalağın zarını kendiniz temizlersiniz. Bazen, kurban dalağı kavurmak durumunda dalağın zarını kendiniz temizlemeniz gerekebilir. Dalağın zarı, keskin bir bıçak kullanılarak dalaktan sıyrılır. 

  • Dalak kavurması (dana dalağı) yapımı için, mutlaka üzerindeki zarı temizlenmiş olması lazım. Çünkü dalak zarı, çok kalın. Zarı soyulmuş dalak, kuşbaşı doğranır, tuzlanır ve un'a bulanarak kızgın kızartma yağı içerisinde en az 4 dakika kavrulur. Dalağın unlanması ve yağ içinde kızartılması ciğer gibi kolay değil, biraz uğraçtırıcıdır. Dalağın zarı alındığından, dalak parçaları birbirine çok yapışkan oluyor. Bu yüzden, dalağı doğrayıp unlamasını kolay yapmak için, kuşbaşı parçaları birbirinden ayrı olarak bir yere yaydıktan sonra unlamalısınız.